Hoe betrek je ouders bij het leren van hun kind?

Hoe betrek je ouders bij het leren van hun kind?

Verdiepingstraject opzet

Het verdiepingstraject zal flexibel en op maat worden aangeboden aan jou en de andere deelnemers, afhankelijk van de wensen en het aantal deelnemers.

  1. > Home
  2. > Verdiepingstrajecten
  3. > Hoe betrek je ouders bij het leren van hun kind?

Hoe betrek je ouders bij het leren van hun kind?

Als leerkracht werk je met kinderen en hun ouders en je communiceert met hen. Daarbij heb je als doel dat de kinderen in jouw groep zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. Dat vraagt om een goede samenwerking met ouders tijdens de schoolloopbaan van de kinderen. Die samenwerking begint bij goede communicatie. In deze cursus ontdek je wat daarbij komt kijken en hoe je je daarin kunt leren ontwikkelen.

De vraag is: Hoe betrek je ouders bij het leren van hun kind? Hoe communiceer je op een constructieve manier met die ouders ?

Ga naar de inhoud

Verdiepingstrajectopzet

Het verdiepingstraject zal flexibel en op maat worden aangeboden aan jou en de andere deelnemers, afhankelijk van de wensen en het aantal deelnemers.

docent

Joke Blom

Directeur Rehobothschool in Kampen

Ik ben Joke Blom, al 27 jaar werkzaam in het onderwijs, waarvan nu sinds een jaar bij IRIS Kampen.
Gedurende mijn loopbaan heb ik ervaring opgedaan bij verschillende schooltypen (basisschool, SO, VSO, SBO en MBO) en in verschillende functies (leerkracht, intern begeleider, adjunct-directeur en directeur). Wat ik zo mooi vind aan onderwijs is dat er op alle niveaus geleerd wordt: kinderen, leerkrachten, directie. Met elkaar ben je in ontwikkeling!
Als leerkracht heb je dagelijks te maken met ouders. Samenwerken met ouders is een voorwaarde bij het leren van het kind. Graag wil ik met jullie inzoomen op dit onderwerp. Zo kunnen we van en met elkaar leren om goed te communiceren met ouders en het contact met hen versterken.

inhoud

In dit verdiepingstraject werk je aan de volgende doelen:

  • Je leert hoe je constructief samenwerkt met ouders, welke middelen daarvoor geschikt zijn en welke competenties je erbij nodig hebt;
  • Je bent je bewust van je eigen visie op ouders en kunt deze visie formuleren;
  • Je bent je bewust van je houding ten opzichte van ouders en kunt op je eigen handelen reflecteren.

beginsituatie

Wat moet je al weten en kunnen voor de cursus "Hoe betrek je ouders bij het leren van hun kind? "

Op de Pabo heb je de basis gelegd voor het communiceren met ouders. Je hebt theorie over ouders en school aangeboden gekregen en je hebt een (voorlopige) visie op ouders geformuleerd. Met hulp en begeleiding van een werkplekcoach heb je op de werkplek gesprekken met ouders voorbereid en gevoerd. Daarbij heb je verschillende gespreksvaardigheden en -technieken toegepast. Je hebt nagedacht over je eigen houding ten opzichte van ouders en je bent je bewust geworden van de rol die ouders spelen in je werk als leerkracht.